Benvinguts/es al bloc que vol informar sobre la política, especialment dels serveis públics, sense oblidar altres aspectes, amb l'objecte de potenciar la capacitat crítica i transformadora de la societat i poder eixir del silenci i la passivitat.

La transparència valenciana

Alberto Fabra President del Govern Valencià

L'ONG "Transparency International - España", fa pública la transparència de les diferents entitats públiques de l'Estat.
Així l'Índex de Transparència de les Comunitats Autònomes (INCAU) té un doble objectiu: D'una banda, realitzar una avaluació del nivell de transparència dels Governs de les diferents Comunitats Autònomes, i per una altra, impulsar i propiciar l'augment de la informació que aquestes institucions ofereixen als ciutadans i a la societat en el seu conjunt.
El procediment es basa a contrastar si aquestes institucions publiquen la informació relativa a un conjunt de 80 indicadors, que tracten d'abastar les àrees més importants de la informació que els responsables del govern d'una Comunitat Autònoma haurien de posar públicament a la disposició de la ciutadania.
Amb l'aplicació d'aqueix conjunt de 80 indicadors cada Comunitat Autònoma obté una puntuació individual, realitzant un Rànquing o Classificació del nivell de transparència de les disset Comunitats.
F&M (Xipell)
Les sis Àrees de transparència que s'avaluen en el INCAU 2012 són les següents:
A) Informació sobre la Comunitat Autònoma.
B) Relacions amb els ciutadans i la societat.
C) Transparència econòmic-financera.
D) Transparència en les contractacions de serveis, obres i subministraments.
I) Transparència en matèries d'Ordenació del territori, urbanisme i obres públiques.
F) Indicadors nova Llei de Transparència. 
D'acord amb això les puntuacions mitjanes autonòmiques, les qualificacions de les quals es donen entre 1 i 100 són:
Transparència global: 79,9, l'A) 84,8, la B) 89,1, la C) 69,7, la D) 75,8, l'E) 89,9 i l'F) 72,2. Veiem, doncs, que la puntuació més baixa és en la transparència econòmic financera.
Si les comparem amb les del País Valencià tenim els índex següents:
Javier Moliner Gargallo
Transparència global: 63,8, l'A) 81,8, la B) 84,6, la C) 35,7, la D) 55,6, l'E) 57,1 i l'F) 53,3. Per tant totes les àrees de transparència valenciana estan per sota de les mitjanes. És alarmant la transparència econòmic-financera, i la de contractacions de serveis, obres i subministraments.

Pel que fa al nou Índex en aquest informe, l'Índex de Transparència de les Diputacions (INDIP),  persegueix un doble objectiu: D'una banda, realitzar una avaluació del nivell de transparència de les Diputacions Provincials, i per una altra, impulsar i propiciar l'augment de la informació que aquestes institucions ofereixen als ciutadans i la societat en el seu conjunt. Aquesta avaluació es porta a terme mitjançant un conjunt integrat de vuitanta indicadors, pertanyents a cinc Àrees de transparència, què són:
A) Informació sobre la Diputació Provincial,
B) Relacions amb els ciutadans i la societat,
C) Transparència econòmic-financera,
D) Transparència en les Contractacions de serveis,
E) Transparència en matèries de Serveis i Suport a Municipis.
Amb l'aplicació d'aquest Índex cada Diputació obté una puntuació individual, amb la fi de configurar un rànquing o classificació del nivell de transparència de les 45 institucions analitzades (41 Diputacions, 2 Cabildos insulars i 2 Consells balears).
Resultant les següents puntuacions mitges, així mateix situades entre 1 i 100 són:
Transparència global: 48,6, l'A) 51,7, la B) 68,3, la C) 27,2, la D) 85,0 i  l'E) 47,7
En aquest cas, la mitjana queda per sota de l'Aprovat (puntuació mitja de 48,6 sobre 100), amb un nivell de disparitat alt entre les puntuacions, ja que mentre que hi ha dues Diputacions (Biscaia i Tarragona) que arriben a l'Excel·lent (més de 90 sobre 100), i altres dues queden prop (Valladolid i Barcelona), hi ha per contra set Diputacions la puntuació de les quals està per sota de 30 sobre 100, entre elles la de Castelló amb un 28,8 de transparència global.
Aquesta Diputació, pel que fa a les 5 àrees puntua el següent:
L'A) 29,2, la B) 67,7, la C) 0,0, la D) 50,0 i  l'E) 38,5
S'observa un nivell opac de la Diputació castellonenca, llar de la saga Fabra des del segle XIX, sobretot en allò referit a les Contractacions de serveis, que obté un 0 absolut i un 29,2 en informació sobre la pròpia Diputació.
El diputat provincial de Modernització, Luis Martínez, davant l'informe assegura que “la nova web de la Diputació potencia la transparència i facilita l'accés a la informació i els serveis”. Però el cert és que aquesta web és una pàgina propagandística de Ca PePe castellonenc amb més de 5.000 fotos amb les bondats del primer any de govern de la mà dreta de Fabra, el Moliner. No es troba absolutament res referent  al nom de les empreses amb les quals contracta els serveis la Diputació.
Pel que fa a l'Ajuntament de Castelló, l'ONG assegura que publicarà les dades ben aviat, però el cert és que si algun ciutadà demana aquestes dades, l'Ajuntament es nega en rodó a donar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...