Benvinguts/es al bloc que vol informar sobre la política, especialment dels serveis públics, sense oblidar altres aspectes, amb l'objecte de potenciar la capacitat crítica i transformadora de la societat i poder eixir del silenci i la passivitat.

Diferents punts de vista

Ens diuen els entesos en semàntica que el periodisme és l'activitat de recopilar i publicar informació relativa a l'actualitat, especialment a fets notables. És indubtable que el món de la informació està desbordat de notícies, els fets simultanis són infinits, la qual cosa obliga al periodista a triar-ne només alguns, sempre amb la intenció teòrica de tendir a l' objectivitat, és a dir a percebre les coses del món exterior tal qual són, prescindint del filtre personal.
Fins i tot n'hi ha un codi ètic o codi deontològic, un recull de criteris basats en la branca de l'Ètica, la deontologia, amb una sèrie de normes i valors, d'aspectes ètics valga la redundància, que formulen i, per tant, haurien d'assumir, aquells que han de dur a terme correctament l'activitat professional del periodisme.  Alguns d'aquests criteris diuen que s'ha de contrastar les informacions en fonts fiables, donar veu a les parts i no opinar en les informacions.

No obstant això tot depèn del tipus d'activitat periodística, si aquesta  és  informativa, s'ha de proporcionar descripcions factuals i objectives dels esdeveniments, però si és interpretativa, ha de comportar l'anàlisi i l'avaluació dels esdeveniments i les opinions. Cal dir, no obstant això, que sovint ambdues funcions se superposen.
Manllevant les paraules del mestre del periodisme, el qual ha faltat recentment: Enrique Meneses, la fórmula del periodisme és anar, veure , escoltar, gravar i tornar a contar. És doncs en eise "tornar a contar" on radica l'activitat periodística comentada informativa o interpretativa.
Malgrat tot el què, fins ací hem dit, el poder de la premsa és tal que pot fer-te aparèixer o desaparèixer com si del 'mag Yunque' es tractés. Els mitjans de comunicació et diuen, posen per cas, quins són aquells partits que es presenten a les eleccions. no tots els què realment hi són, sinò aquells que convé a les forces de pressió en cada moment a uins partits hom ha de donar ressó; aquest abús de desseny particular ha propiciat el bipartidisme imperant en les cites electorals de tots els temps, quins són, realment, per motius particulars a quin interessa potenciar i a quins amagar.
Si observem la premsa d'un dia qualsevol, avui per exemple, és fàcil d'identificar la línia periodística, és a dir, la tendència política, de cadascú d'ells, per quins motius polítics i moltes vegades, econòmics interessa ara una notícia o una altra i quines cal escaquejar.
Quina és la notícia què sobreeix en la portada de cada quadern ens dóna una idea immediata i clar, qui és l'amo d'aquesta premsa, qui està darrere d'ella, quina és la linia o el poder que defensa, sense massa esforç.
Reguers de tinta intenten endinsar-se en les nostres consciències per a fer-nos creure allò que en cada moment més interessa a un determinat grup de pressió. Cal tenir molta cura, doncs, quan llegim i mirar darrere la notícia què i qui s'amaga.
Hom parla avui del gran poder d'internet que ens obri a una nova manera de conèixer, de descobrir allò que passa a la nostra societat. És una realitat a mitges; és ben cert que ha canviat part del mal descrit, però no del tot. Encara així comença a donar-los por, a voler fer acallar altres opinions, diguem-ne "no oficials". Fem una retria de la premsa local i nacional més coneguda facilitarà alló descrit fins ací. Fem l'exercici següent, llegim la notícia de Barcenas a la premsa d'aquests dies i observem la notícia de portada i com l'acaren, quina línia intenten donar-li:
Ara està més de moda el "digital". Notem algun canvi? En absolut, llevada la qüestió econòmica és clar. Mirem:
La Veu del País Valencià: "EU demana a Barberà, Camps, Castedo i Trillo que aclarisquen si van cobrar pagaments en negre de Bárcenas"
Vilaweb: "Els milions a Suïssa de Bárcenas acorralen el PP"
Ara: "El PSOE es querellarà pels sobresous de Bárcenas"
 


 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...